Polio
Kinderverlamming, of poliomyelitis, is een tijdelijke en soms blijvende verlamming in de armen of benen door besmetting met het poliovirus. Polio komt vooral voor bij kinderen. Het maag-darmkanaal is het belangrijkste reservoir voor het poliovirus. Besmetting met polio ontstaat bijvoorbeeld door contact met ontlasting van gezonde dragers. In het geval van toiletgebruik, raken de wc-bril, spoelknop en andere voorwerpen soms besmet. Door het aanraken van deze voorwerpen komt het virus mogelijk op de handen en daarna in de mond terecht waardoor iemand besmet raakt.
Ziekteverschijnselen:
Symptomen van kinderverlamming openbaren zich meestal één week en niet langer dan 35 dagen na besmetting. Poliomyelitis zelf geeft griepachtige verschijnselen met niet-specifieke symptomen, zoals:
- Algehele malaise;
- Vermoeidheid;
- Prikkelbaarheid;
- Braken;
- Hangerigheid;
- Soms koortsig;
- Pijnlijke keel;
- Neusverkoudheid;
- Lichte hoofdpijn;
- Klachten van het maag- darmstelsel.
Preventieve maatregeling:
In Nederland worden kleine kinderen tegen kinkhoest ingeënt. Deze inenting zit in de DKTP-prik. Naast kinkhoest biedt deze prik ook bescherming tegen:
- Difterie.
- Kinkhoest.
- Tetanus.
Behandeling:
Kinderverlamming is niet te genezen. Er bestaan geen antivirale middelen tegen polio dus behandeling is vooral ondersteunend en symptoom bestrijdend. Soms is ziekenhuisopname, bedrust en fysiotherapie nodig om erger te voorkomen.
Maak jouw eigen website met JouwWeb